rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g żołądków z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 marchewki
- 7 suszonych pomidorów
- 4 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g )
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
- 1 łyżeczka pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- curry do smaku
- woda lub bulion
- kilka łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Żołądki
dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Marchew, cebulę obrać i pokroić.
Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Pomidory odsączyć z oleju i
pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić żołądki i
podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i jeszcze chwilę smażyć. Po
chwili wsypać ryż, zeszklić go, dolać trochę wody lub bulionu oraz
przyprawy i dusić pod przykryciem do wchłonięcia w ryż płynu. Znowu
podlać wodą lub bulionem i dusić pod przykryciem od czasu do czasu
mieszając i tak postępować aż ryż będzie miękki ale nie za suchy i nie
za mokry. Gotowe danie podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.