rozwiń i czytaj dalej :
- 50 g czekolady deserowej w płatkach
- 1 duża pomarańcza
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szk cukru
- 5 jajek średnich
- 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
- 1/3 szk mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Miękką
margarynę wrzucić do miski, wsypać obydwa cukry i utrzeć mikserem na
puch. Potem dodając po jednym jajku nadal miksować. Gdy masa będzie
gładka przez sitko przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i
wszystko połączyć. Pomarańczę umyć, obrać tak aby nie było białych
błonek i pokroić w kostkę. Pomarańczę razem z czekoladą wsypać do miski z
ciastem i wymieszać ciasto. Gotowe przelać do formy na babkę o średnicy
u góry 23 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej mąką. Babkę piec w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut. Po upieczeniu babkę
przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Babeczka jak malowana:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :) Bardzo lubię połączenie pomarańczy z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńI zgadzam się - im bardziej się staram, tym gorzej wychodzi. Heh...
Madziu, Justynko i Gin dziękuję. A co do babki to fakt najlepiej zakręcić raz, dwa i zawsze się uda :)
OdpowiedzUsuń