rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 400 g mąki razowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml mleka
- 250 ml ciepłej wody
- 250 g żółtego sera
- 300 g wędzonego boczku
- 1/4 szk oleju
PRZYGOTOWANIE:
Obie mąki
wymieszać z solą. Do miski wrzucić drożdże i mieszać je do momentu aż
zrobią się płynne. Wlać do drożdży mleko i wodę, wymieszać a potem
wsypać mąki. Ser zetrzeć do miski ze składnikami na tarce a boczek
pokroić w kosteczkę i także dodać do miski. Wyrobić ciasto, oprószyć je
mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie
wyrobić, formować bułki i układać je na blachach wyłożonych papierem do
pieczenia i znowu zostawić do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić do
piekarnika nastawionego na termoobieg na 160 stopni i piec 30 do 35
minut. Upieczone bułki przestudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.