rozwiń i czytaj przepis :
- Spód :
- 300 g herbatników typu petitki
- 150 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- Masa serowa :
- 1 kg serka waniliowego do serników
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 szk cukru pudru
- 4 jajka
- 150 ml jogurtu waniliowego
- 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- Dodatkowo :
- 100 g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Spód :
W
misce robota z nożami do siekania zmiksuj herbatniki z kakao o margaryna
na grudkowatą konsystencje. Potem do tortownicy o średnicy 23 cm wysyp
zawartość miski i dokładnie oblep mieszanką dno i boki tortownicy.
Torownicę wstaw do lodówki na czas robienia masy serowej.
Masa serowa :
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie tabliczki gorzkiej
czekolady roztop w kąpieli wodnej i przestudź ale czekolada ma być
płynna. Do miski wbij jajka, wsyp cukier puder i waniliowy i mikserem
wymieszaj. Potem dodaj kakao i budyń oraz jogurt, ponownie wymieszaj, następnie
ciągle miksując dodawaj porcjami ser i dokładnie mieszaj aby nie było
grudek. Gdy ser jest już wymieszany dodaj czekoladę i wymieszaj.
Z
lodówki wyjmij tortownicę ze spodem wylej na spód masę serową. Do
piekarnika wstaw na dolną półkę blachę z wodą a na drugą lub trzecią od
dołu ( w zależności od piekarnika ) wsuń kratkę i wstaw tortownicę z
zawartością. Sernik piecz 30 minut w 180 stopniach a potem zmniejsz
temperaturę do 160 i piecz jeszcze 30 - 40 minut. Sernik po upieczeniu
zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a gdy wystygnie wstaw do
lodówki na kilka godzin. Na koniec sernik udekoruj białą czekoladą
roztopiona w kąpieli wodnej.
pyszności, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńNormalnie zazdroszczę ci tego sernika mmm :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity sernik.Szczególnie dla mnie uwielbiającego serniki.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńEwciu czas zacząć piec :)
Christopher jak miło czytać Twoje komentarze, ciekawe kiedy mnie skrytykujesz, hi, hi ?