rozwiń i czytaj przepis :
- Farsz :
- 2 młode marchewki
- 75 g cukinii
- 75 g kalarepy
- 1 cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 75 g białej papryki
- sól morska z magnezem do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 łyżka kaszy manny
- Ciasto :
- 3 szk mąki koszalińskiej typ 500
- ok. 1 szk gorącej wody
- 1 łyżeczka morskiej soli z magnezem
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- Dodatkowo :
- 200 g wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:
Farsz :
Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do boczku, zeszklić.
Marchew umyć ( jest młoda wiec nie ma konieczności obierania ), cukinię i
kalarepę także umyć i zetrzeć te składniki na drobnych oczkach i dodać
na patelnię. Paprykę pokroić w kostkę i także dodać do pozostałych
składników na patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć około 3
minuty a po tym czasie wyłączyć ogień, dodać kaszę mannę i wymieszać
farsz. ( Kaszę dodajemy w celu związania farszu i zabrania z patelni
wszystkich soków farszu ). Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól,
olej i wodę i widelcem lekko wymieszać składniki. Następnie wyjąć ciasto
na blat i wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto dzielić
na porcje, wałkować je na cienkie placki i za pomocą szklanki lub innego
kółka wycinać krążki na pierogi. Na środek każdego kółka kłaść porcje
nadzienia, zlepiać pierogi i układać na ściereczce a potem zakryć drugą
aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i
gotować kolka minut od wypłynięcia. Sprawdzić czy pierogi są gotowe
wyjmując jeden łyżką cedzakową i lekko nacisnąć na pieróg. Jeśli są
miękkie wyjąć pierogi na blaszkę przesmarowaną lekko olejem. Boczek
pokroić w kostkę na rumiano. Pierogi układać na talerze i okrasić je
skwareczkami z boczku.
świetny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuń