rozwiń i czytaj przepis :
- 150 g żółtego sera ( Gouda )
- 3 wiejskie jajka
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 czerwona papryka
- 100 g kalarepy
- 200 g kalafiora
- 200 g młodej kapusty
- 150 g żółtej fasolki szparagowej
- 8 młodych ziemniaków
- 2 młode marchewki
- 3 łyżki posiekanej natki selera
- 200 g dowolnej kiełbasy
- 1 cebula
- sól morska z magnezem do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować
wszystkie warzywa i lekko podgotować w wodzie z odrobiną soli. Te
warzywa, których czas podgotowania wymaga przybliżonego czasu podgotować
w jednym garnku, a te wymagające więcej czasu w drugim i odcedzić.
Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wszystkie
składniki po podgotowaniu przestudzić a potem dowolnie pokroić na
mniejsze kawałki ( u mnie duża kostka i fasolka na kawałki ), dodać
podsmażona kiełbasę. Pokrojone warzywa wrzucić do miski a następnie
zetrzeć do nich ser. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z jajkami oraz
przyprawami a także mąką i proszkiem do pieczenia i wlać do miski z
warzywami a następnie wymieszać. Podłużna formę o wymiarach 14 x 32 cm
wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Blaszkę z
zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i zapiekać 40 -
45 minut. Zapiekankę podawać po lekkim przestudzeniu.
Bardzo lubię takie zapiekanki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń