rozwiń i czytaj dalej :
- 6 jajek
- Masa mięsna :
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- do smaku :
- sól
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- ognista mieszanka przypraw
- 1/4 szk wody
- Do panierowania :
- 2 jajka
- sól
- bułka tarta drobna
- mąka do obtaczania
- frytura płynna do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
6 jajek
ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek. Mięso umyć, i zmielić w
maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa zetrzeć obraną i umytą
cebulę na drobniutkich oczkach lu bardzo drobno pokroić. Dodać pozostałe
składniki na masę mięsną i wymieszać. W razie konieczności doprawić.
Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w
dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby
nie było widocznego jajka. Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w
rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej ( bułkę
można przesiać przez sito aby nie było dużych drobinek bułki ). Tak
przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą
i delikatnie zanurzyć. Jajka smażyć około 8 - 9 minut. Usmażone
odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Pyszotka;)
OdpowiedzUsuń