rozwiń i czytaj przepis :
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść suszonych moreli ( bez konserwantów )
- 1 garść rodzynek
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 garść chipsów bananowych
- 1 garść płatków migdałowych
- 1/2 szk cukru
- 4 jajka ( M )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szk mąki tortowej
- 250 g margaryny do pieczenia
- cukier puder
- Przygotuj bakalie : chipsy bananowe pokrusz na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj a resztę składników razem z rozdrobnionymi przełóż do talerza. Miękką margarynę utrzyj z cukrem a potem wbijaj po jednym jajku i ciągle miksuj mikserem aż wszystko się połączy. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj łyżką lub łopatką. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babkę przez 50-55 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy, rozsuń papier, przestudź babkę i posyp cukrem pudrem
uwielbiam taką babkę:)
OdpowiedzUsuń