Strony

wtorek, 6 maja 2014

Truskawkowa pokusa


rozwiń i czytaj przepis :

  • Biszkopt :
  • 4 jajka ( M )
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2/3 szk mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
  • Masa truskawkowa :
  • 750 g truskawek ( mrożonych )
  • 1/4 szk wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt : 
 Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek. Ubijać a po chwili dodać obydwa cukry i ubić pianę na sztywno. Następnie gdy cukier się rozpuści dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać do miski mąki i proszek do pieczenia. Na najniższych obrotach lub za pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić papier i biszkopt wystudzić na kratce. Gdy będzie zimny przekroić na dwa blaty. 

Masa truskawkowa : 
Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i rozmrozić. Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki. Włączyć ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż truskawki się zagotują. Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać galaretki po czym dokładnie wymieszać. Masę truskawkową zostawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jest gęsta ale nie ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta. 

Przełożenie : 
Jeden blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy. Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową. Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.


11 komentarzy:

  1. z pewnością wspaniałe ciasto jak każde z truskawkami;uwielbiam! polecam ciasto ''Cuszima'' Anastazji...również z truskawkami i masa śmietanową...poezja.zapraszam na bloga ,pozdrawiam.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie:) zjadłabym takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne ciasto :) jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kusisz .Juz nie moge się doczekac truskawek na działce-bo zeszłoroczne gdześ ...wyszły z zamrażarki :-)a smaka mam na to cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu przegapiłam twój komentarz, truskawki już są więc do dzieła :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.