Dziś ciasta nie ma ale za to są pyszne tarteletki z musem czekoladowym i jagodami.
Mus jakiego użyłam to gotowa mieszanka, którą miesza się z mlekiem i chłodzi.
Mus tak jak i wiele innych super produktów możecie kupić tutaj, ja mam go w ramach wspólpracy.
Mus jest bardzo smaczny ale jak dla mnie za slodki.
Ale ogólnie tarteletki ze świeżymi jagodami są pyszne i polacam ich przygotowanie.
Ciasto :
2 żółtka
1 łyżka wody
125 g margaryny lub masła
1 szczypta soli
250 g mąki pszennej typ 500 klik
2 łyżki cukru pudru
Mus :
250 ml mleka
200 g musu czekoladowego ( proszek ) klik
Dodatkowo :
2/3 szk jagód
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w robocie z nożami do siekania.
Połączyć je a potem szybko zagnieść i zawinąć ciasto w folię spożywczą.
Schować je do lodówki na godzinę.
Mleko zmiksować z proszkiem na mus do zgęstnienia, przełożyć do rękawa cukierniczego, zakładając dekoracyjną końcówkę i schować mus do lodówki na dwie godziny.
Foremki do tarteletek o średnicy 12 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Schłodzone ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na placki i wyłożyć nimi foremki a potem nakłuć ciasto widelcem.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
Upieczone spody wyjąć z foremek i wystudzić.
Potem spody napełnić musem i posypać jagodami a na koniec udekorować dowolną miętą ( u mnie cytrynową ).
pysznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńteraz jagody na czasie
OdpowiedzUsuńDokladnie, sezon na nie w pełni :)
Usuńpół kilo cukru to dla mnie za dużo,ale wygląda super, pochłonęła bym :)
OdpowiedzUsuńAleż tu nie ma pół kilo cukru. Chocoiaż po zastanowieniu może i jest bo mus jest bardzo słodki, więc kto wie ? Ale ogólnie tarteletki były bardzo smaczne :)
Usuń