Sierpień to jeden z miesięcy, kiedy możemy cieszyć się smakiem polskiej cukinii.
Oczywiście cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok, ale niestety nie pochodzi z naszego kraju.
Latem więc korzystam z niej najczęściej jak się da, bo jest zdrowa i smaczna.
Jeśli ktoś nie lubi cukinii to warto się przyjrzeć z bliska i spróbować z nią zaprzyjaźnić bo warto.
A jak wiemy co polskie to najlepsze.
Tak więc korzystajmy póki jest jej dużo w naszych ogrodach.
Dziś mam dla Was greckie placuszki, są smaczne i szybko się robi.
600 g cukinii
2 jajka
1/2 pęczka świeżego koperku
100 g sera feta
1 cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
4 łyżki kaszy manny
olej do smażenia
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( można odcisnąć sok ), koperek posiekać a fetę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Składniki umieścić w misce, dodać rozbełtane jajka, do smaku sól i pieprz oraz wsypać kaszę mannę i wszystko wymieszać.
Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść porcje masy na placuszki.
Smażyć z obu stron na rumiano, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
Placuszki można podać na przykład z dipem koperkowym.
wyglądają apetycznie, podoba mi się połączenie cukinii i fety, plusem jest też kasza manna zamiast mąki - przepis na pewno wypróbuję; proszę o informację ile mniej więcej z podanych składników wychodzi placuszków
OdpowiedzUsuńDziękuję. Niestety placuszków nie liczyłam :)
UsuńWyglądają pięknie :) i na pewno tak też smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak są smaczne :)
Usuńteż robię placuszki z cukinii, ale nie dodawałam do nich nigdy manny.
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
Nie są takie gumowe z kaszą manną :)
Usuń