wtorek, 13 września 2016

Confit - kacze udka

Moje pierwsze podejście do udek z kaczki przygotowywanych metodą confit.
Cofit to długie smażenie na maleńkim ogniu.
Tak usmażone mięso jest delikatne i bardzo mięciutkie.
Jeśli się skusicie to polecam Wam usmażenie większej ilości udek, bo potem można je dość długo przechowywać w tłuszczu.
Potem wystarczy wyjąć je ze smalcu i podsmażyć lub podpiec w piekarniku.
W ten sposób zaoszczędzicie czas i pieniądze, bo takie mięsko smaży się ponad dwie godziny a tak za jednym zamachem zrobimy więcej porcji.


2 udka z kaczki
2 kg tłuszczu gęsiego ( smalcu )
przyprawy :
sól
pieprz
rozmaryn świeży
rungia

Kacze udka umyć, osuszyć i zamarynować w przyprawach. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. 

Następnego dnia wytopić tłuszcz jeśli macie smalec to roztopić go. 

Udka oczyścić z przypraw i włożyć do garnka z tłuszczem skórą do dołu. Na małym ogniu smażyć udka co najmniej dwie godziny od czasu do czasu sprawdzając czy nie przywarły. 

Mięso ma być mięciutkie i delikatne. 

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.