Dziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit.
Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Ale skoro w nocy śpicie to chyba dacie radę i zaczekacie na to pyszne ciacho bez pieczenia.
A do ciacha świetnie się sprawdzi lampka wina Monte Santi.
Takie winko i ciacho to będzie zgrany duet na weekend idealny.
600 g herbatników typu petitki
1 puszka masy krówkowej kakaowej ( 400 g )
masa :
500 ml mleka
2 żółtka
cukier do smaku
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
śmietana :
500 ml śmietany kremówki 36 %
2 śmietan fixy
cukier do smaku
czekoladowe wiórki lub starta czekolada do posypania ciasta
Blachę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno wyłożyć herbatnikami.
Masę krówkową wyłożyć do rondelka i lekko podgrzać aby zrobiła się lekko płynna.
Wylać ją na ciastka, rozprowadzić po nich i zakryć warstwą herbatników.
W drugim garnku zagotować 2/3 mleka z cukrem ( do smaku ) a żółtka i obie mąki wymieszać w pozostałym mleku.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając ugotować budyń.
Zakryć folią spożywczą, wystudzić a potem utrzeć miękkie masło i dodawać do niego porcjami budyń, mieszając gładką masę.
Wyłożyć ją na herbatnikach, rozprowadzić i zakryć trzecią warstwą ciastek.
Śmietanę ubić ze śmietan fixem wymieszanym z cukrem ( do smaku ) a potem rozprowadzić na ciastkach i na koniec posypać czekoladą.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Też właśnie degustuję to winko:) a ciasto obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto! jeszcze go nie robiłam, ale zrobię! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmmm... jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam je zrobić bo jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, musiał rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńO tak, był pyszny :)
Usuń