500 g świeżych kurek
1 cebula
1/2 szk posiekanego świeżego koperku
3/4 szk śmietany 18 %
2 szk przegotowanej wody
1 łyżka masła
do smaku :
sól
pieprz
chili
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
Kurki oczyścić i podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę na maśle.
Potem dodać przyprawy, wlać wodę i dusić 20 minut.
Następnie zabielić sos śmietaną ( można dodać odrobinę mąki aby sos był gęstszy ).
Wyłączyć ogień i wsypać koperek, wymieszać.
Sos podawać z makaronem.
Osobiście wolę śmietanę 30 %. Jest delikatniejsza w smaku według mnie, ale 18 tej jest super. :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńTak 30 by świetnie pasowała ale z braku dałam 18 własnie :)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńO tak, jest super :)
Usuń