sobota, 3 grudnia 2016

Sernik cytrynowy z mascarpone

Dziś przymiarka do świątecznego sernika.
Pyszny, delikatny i puszysty, po prostu rozpływa się w ustach.
Może się skusicie i też taki upieczecie do niedzielnej kawki, będzie idealny.


4 duże jajka
1 kg sera twarogowego ( mielonego )
250 g mascarpone
1 budyń waniliowy
1/4 szk soku z cytryny
2/3 szk cukru

lukier :
cukier puder ( kilka łyżek )
śmietanka 18 % słodka ( kilka łyżek )

do dekoracji :
żółta i zielona posypka cukrowa ( gwiazdki )
złote perełki cukrowe

dodatkowo :
200 g okrągłych biszkoptów

Uwaga !!!

Jeśli będziecie mieli problem z odmierzeniem 2/3 cukru do białek z 2/3 szk cukru ogólnego zostawcie po prostu 3 łyżki do białek a reszta do żółtek.

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wlać żółtka i 2/3 części cukru, utrzeć aż cukier się rozpuści.
Wsypać budyń i wlać sok z cytryny, wymieszać.
Dodać twaróg i mascarpone, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać cukier.
Gdy piana będzie gotowa dodać część do masy serowej, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany, wymieszać.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty i wyłożyć masę sernikową.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne pół godziny.
Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.
Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.

7 komentarzy:

  1. Czy do tego sernika może być dobrej jakości ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być. ten też był już zmielony ale zero % tłuszczu. Choć przyznam, że jak nie znałam tego sera dawałam do serników różne gotowe sery. I muszę przyznać, że ten jest jak dla mnie numer jeden. Ale oczywiście jak pisałam wyżej można dać inny. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Witam Pani Ewo.
      Proszę mi pomóc z cukrem. W przepisie jest 2/3 szklanki dodawane do ucieranych żółtek. Potem ubijamy białka i też jest mowa o cukrze. Ile tego cukru dodać?

      Usuń
    3. Pani Wioletto 2/3 szk to jest ilość całego cukru, z tego 2/3 tego cukru dajemy do żółtek a reszta do piany. Tak na szybko można 3 łyżki zostawić do białek a reszta do żółtek :)

      Usuń
  2. Witam mam pytanie a dlaczego trzeba wstawic naczynie z woda do pieczenia sernika😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jak wstawi się naczynie z wodą na dno piekarnika to sernik jest wilgotniejszy, nie wysycha podczas pieczenia, jest delikatniejszy, bardziej kremowy i puszysty.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.