Dziś przymiarka do świątecznego sernika.
Pyszny, delikatny i puszysty, po prostu rozpływa się w ustach.
Może się skusicie i też taki upieczecie do niedzielnej kawki, będzie idealny.
4 duże jajka
1 kg sera twarogowego ( mielonego )
250 g mascarpone
1 budyń waniliowy
1/4 szk soku z cytryny
2/3 szk cukru
lukier :
cukier puder ( kilka łyżek )
śmietanka 18 % słodka ( kilka łyżek )
do dekoracji :
żółta i zielona posypka cukrowa ( gwiazdki )
złote perełki cukrowe
dodatkowo :
200 g okrągłych biszkoptów
Uwaga !!!
Jeśli będziecie mieli problem z odmierzeniem 2/3 cukru do białek z 2/3 szk cukru ogólnego zostawcie po prostu 3 łyżki do białek a reszta do żółtek.
Uwaga !!!
Jeśli będziecie mieli problem z odmierzeniem 2/3 cukru do białek z 2/3 szk cukru ogólnego zostawcie po prostu 3 łyżki do białek a reszta do żółtek.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek.
Do miski wlać żółtka i 2/3 części cukru, utrzeć aż cukier się rozpuści.
Wsypać budyń i wlać sok z cytryny, wymieszać.
Dodać twaróg i mascarpone, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać cukier.
Gdy piana będzie gotowa dodać część do masy serowej, wymieszać delikatnie i dodać resztę piany, wymieszać.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkopty i wyłożyć masę sernikową.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec sernik 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne pół godziny.
Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i utrzeć lukier, którym polać zimny sernik.
Na koniec udekorować posypką, wstawić sernik do lodówki i kroić po ścięciu się lukru.
Czy do tego sernika może być dobrej jakości ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, może być. ten też był już zmielony ale zero % tłuszczu. Choć przyznam, że jak nie znałam tego sera dawałam do serników różne gotowe sery. I muszę przyznać, że ten jest jak dla mnie numer jeden. Ale oczywiście jak pisałam wyżej można dać inny. Pozdrawiam :)
UsuńWitam Pani Ewo.
UsuńProszę mi pomóc z cukrem. W przepisie jest 2/3 szklanki dodawane do ucieranych żółtek. Potem ubijamy białka i też jest mowa o cukrze. Ile tego cukru dodać?
Pani Wioletto 2/3 szk to jest ilość całego cukru, z tego 2/3 tego cukru dajemy do żółtek a reszta do piany. Tak na szybko można 3 łyżki zostawić do białek a reszta do żółtek :)
UsuńWitam mam pytanie a dlaczego trzeba wstawic naczynie z woda do pieczenia sernika😊
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJak wstawi się naczynie z wodą na dno piekarnika to sernik jest wilgotniejszy, nie wysycha podczas pieczenia, jest delikatniejszy, bardziej kremowy i puszysty.
Usuń