wtorek, 17 stycznia 2017

Oponki karnawałowe

Jak karnawał to karnawał.
Każdy szaleje z pysznościami smażonymi na oleju i nie liczy kalorii.
Mamy pole do popisu i możemy zrobić różne pączki, faworki, róże karnawałowe czy oponki.
Ja mam dziś oponki z dodatkiem twarogu, mascarpone i ricotty.
Ale są smaczne a najlepsze jeszcze ciepłe.


125 g półtłustego twarogu
125 g serka mascarpone
4 łyżki ricotty
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1/3 szk cukru
250 g mąki pszennej typ 500 Klos Pol
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

lukier
posypka waflowa

Do miski przesiać mąkę razem z sodą.
Następnie dodać mascarpone, rozgnieciony twaróg a także cukier, cukier waniliowy, żółtka i ricottę .
Wszystko połączyć najlepiej używając widelca a potem zagnieść ciasto.
Na oprószonym mąką blacie rozłożyć ciasto, rozpłaszczyć je dłońmi na grubość około 1 cm.
Potem za pomocą szklanki i kieliszka  wycinać oponki.
Środki można zostawić albo zagnieść ciasto i ponownie wycinać oponki.
Oponki smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju a usmażone odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec maczać w lukrze i posypać posypką.

 ( Gdyby ciasto się za mocno kleiło można dodać odrobinę mąki )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.