Coś dla wielbicieli fasolki po bretońsku.
A co ?
Oczywiście fasolka ale w szybszej wersji bo z fasoli z puszki.
Przy okazji gotowania kości wędzonych do bigosu na przykład wrzućcie jedną więcej i zróbcie potem pyszną fasolkę.
Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut a to duża różnica patrząc na to jak długo gotuje się z suchej fasoli, prawda ?
Fasolkę przygotowałam i podałam w czerwonych garnkach Silesia.
Polecam tę serię jak i inne.
3 puszki białej fasoli
1 l wywaru z wędzonej kości
mięso 1 z ugotowanej wędzonej kości karkowej
300 g wędzonego surowego boczku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
2 łyżki majeranku
2 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
Do garnka wlać wywar z kości, dodać liście i ziele oraz majeranek i gotować 10 minut.
Boczek pokroić i podsmażyć na rumiano na patelni.
Potem dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, oraz obrane mięso i podsmażony boczek.
Dodać do smaku sól, pieprz i cayenne oraz koncentrat, zagotować i gotować chwilkę a na koniec na smalcu przypalić mąkę i zagęścić nią fasolkę.
Całość zagotować i podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.