niedziela, 20 maja 2018

Ciasto budyniowo - brzoskwiniowe

Dziś proste a jakie smaczne ciacho.
Biszkopt przełożony masą budyniową a do tego brzoskwinie zalane galaretką.
Ciasto idealne nawet na komunię bo przecież sezon komunijny w pełni.
Ale każda okazja jest dobra aby zjeść kawałek smacznego ciasta.



biszkopt :
8 jajek ( L )
6 łyżek mąki pszennej typ 500 ( lekko czubatych )
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lekko czubatych )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szk cukru

masa :
1 l mleka 
3 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
250 g masła

galaretka :
2 galaretki krystaliczne cytrynowe
750 ml gorącej, przegotowanej wody


1 puszka brzoskwiń

Białka oddzielić od żółtek.
Obie mąki przesiać.
Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.
Gotową masę wyłożyć do formy o wymiarach 34 x 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Biszkopt piec 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.


3/4 mleka zagotować a w reszcie wymieszać budynie z cukrem.
Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać aby nie było grudek.
Gotować chwilę, dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i wystudzić.
Utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.


Galaretki wymieszać, wystudzić.
Studzić i zostawić do momentu lekkiego stężenia.

Biszkopt przekroić na dwa placki, nasączyć sokiem z brzoskwiń.
Pierwszy placek położyć w formie, wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek.
Brzoskwinie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.