Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi.
Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami.
Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje.
A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy.
Dziś pierogi na słodko a niebawem przepis na ruskie ale z prażoną cebulką.
ciasto :
375 g mąki pszennej typ 500
190 ml gorącej wody
2/3 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
nadzienie :
600 g półtłustego twarogu
1,5 szk borówek amerykańskich ( dałam mrożone )
4 łyżki manny błyskawicznej ( suchej )
cukier do smaku
Mąkę przesiać do miski razem z solą.
Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać najlepiej widelcem.
Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Zostawić je w misce i zakryć drugą miską.
Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.
Gdy ciasto odpoczywa wymieszać twaróg z manną, cukrem do smaku i borówkami.
Potem wałkować ciasto na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi zabezpieczyć przez wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi podawać same lub polane słodką śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.