piątek, 11 maja 2018

Sałatka na kolorowo

Na przekąskę, na grilla lub na kolację.
Taka jest ta sałatka.
Kolorowa, smaczna i szybka do przygotowania.
Jeśli będziecie chcieli zrobić ją na grilla lub jako sałatkę obiadową, możecie pominąć kabanosa.



1 sałata rzymska
1 garść rukoli
1 garść świeżego szpinaku
1/2 pęczka rzodkiewki
8 koktajlowych pomidorków
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki marynowanej cebulki
3 łyżki kukurydzy
1 kabanos
1 łyżka czarnego sezamu
1/3 czerwonej papryki

dresing ilość do smaku :
ocet ryżowy
olej słonecznikowy
miód płynny
sól
pieprz
czosnek granulowany lub ząbek świeżego

Składniki dresingu dokładnie wymieszać, najlepiej użyć do tego celu słoiczka z zakrętką.
Sałatę porwać na kawałki i wrzucić do miski, dodać rukolę i szpinak.
Rzodkiewkę pokroić w piórka, szczypior posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidorki pokroić na ćwiartki a paprykę na paseczki, kabanosy na paseczki ale ukośnie..
Wszystko dodać do miski z zieleniną, dodać sezam i wlać dresing.
Sałatkę wymieszać, można opcjonalnie przed podanie posypać grzankami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.