Dziś mam przepis na kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym.
Jest to chleb z 3 typów mąk : pszennej typ 500 i 750 oraz orkiszowej razowej.
Chleb orkiszowo - pszenny
Chleb orkiszowo - pszenny - składniki
250 g mąki orkiszowej razowej250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
2 szk letniej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju
Chleb orkiszowo - pszenny - przygotowanie
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.Dodać mąki wymieszane z solą oraz olej.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni.
Z ciasta po przebiciu uformować bochenek, oprószyć mąką i zostawić niech podrośnie.
Potem gdy podwoi objętość szybko umieścić bochenek w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie piec kolejne 30 minut ale bez pokrywki.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.
Uwielbiam chleb pieczony w domu <3
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com