środa, 11 lipca 2018

Chleb orkiszowo - pszenny

Dziś mam przepis na kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym.
Jest to chleb z 3 typów mąk : pszennej typ 500 i 750 oraz orkiszowej razowej.

Chleb orkiszowo - pszenny



Chleb orkiszowo - pszenny - składniki

250 g mąki orkiszowej razowej
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki pszennej typ 750
2 szk letniej wody
8 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oleju

Chleb orkiszowo - pszenny - przygotowanie

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem.
Dodać mąki wymieszane z solą oraz olej.
Wyrobić ciasto i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika, nastawić temperaturę na 220 stopni.
Z ciasta po przebiciu uformować bochenek, oprószyć mąką i zostawić niech podrośnie.
Potem gdy podwoi objętość szybko umieścić bochenek w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Po tym czasie piec kolejne 30 minut ale bez pokrywki.
Chleb po upieczeniu wystudzić na kratce.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam chleb pieczony w domu <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.