Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami.
Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać.
Jak nie lubicie porzeczek możecie dać inne owoce.
Ale porzeczki fajnie przełamują słodkość śmietany i biszkoptu.
Porzeczkowa rolada ze śmietaną i mascarpone
Porzeczkowa rolada ze śmietaną i mascarpone - składniki
Biszkopt :
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina zielonego barwnika spożywczego
1/2 szk cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
Masa :
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyzki cukru
450 g czerwonych porzeczek
cukier puder do oprószenia rolady
kilka gałązek porzeczki
kilka listków mięty
Porzeczkowa rolada ze śmietaną i mascarpone - przygotowanie
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i barwnikiem, dodawać po żółtku i ubijać.
Dodać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na papierze, rozsmarować je i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Biszkopt piec 20 minut a potem wyłożyć go na ściereczkę papierem do góry.
Zdjąć papier i zawinąć biszkopt w roladę razem ze ściereczką.
Biszkopt wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone, dodać obrane z szypułek porzeczki i delikatnie wymieszać.
Rozprowadzić śmietanę na biszkopcie i zawinąć roladę ( zwijać szerszy bok ).
Gotową roladę odstawić do lodówki do ścięcia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami i miętą.
Skąd wziąć barwnik zielony? Ciasto wygląda pięknie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBarwnik bez problemu można kupić w większych sklepach lub internecie. Musi być oczywiście spożywczy. Jest w proszku lub żelu.
Usuń