Ciasto to piekłam będąc na wakacjach u rodzinki.
A dziś wrzucam przepis, może się skusicie.
Ciasto wiśniowe
Ciasto wiśniowe - składniki
Biszkopt :
8 jajek
6 łyżek mąki pszennej typ 500 ( lub tortowej 450 )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie :
1,2 kg wiśni
3 galaretki wiśniowe lub truskawkowe
opcjonalnie 1 szk wody
Śmietana :
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30 %
cukier do smaku
1 fix do śmietany ( mały )
Ciasto wiśniowe - przygotowanie
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku i mieszać.
Potem dodawać przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
Potem z wysokości około 50 cm upuścić blaszkę z biszkoptem i wystudzić go.
Zimny wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki.
Wiśnie wydrylować i wrzucić do garnka.
Gotować do miękkości wiśni ( gdyby było za mało soku dolać szklankę wody i zagotować ).
Wyłączyć ogień pod garnkiem i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Zostawić masę wiśniową do stężenia.
Gdy stężeje biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć wiśnie.
Rozprowadzić po biszkopcie i zakryć drugim plackiem, nasączyć.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem wymieszanym z fixem.
Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto i schłodzić je około godzinę w lodówce.
Tak się składa że wiśnie bardzo lubię bardzo ciekawie wygląda i kusi żeby się nim poczęstować
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego :)
Usuń