Pieczone udka super nadają się na obiad jak i ciepła kolację.
6 udek z kurczaka
2 woreczki foliowe (ja użyłam o poj. 3 l )
2 łyżki przyprawy do skrzydełek kentucky
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 łyżka ostrej papryki
4 szczypty pieprzu
Udka dokładnie umyć i osuszyć.
Do woreczków włożyć po trzy sztuki.
Do każdego z nich dać po połowie wszystkich przypraw i po 4 łyżki oleju.
Woreczki szczelnie zawiązać i potrząsać nimi do momentu, aż udka dokładnie się pokryją przyprawami.
Tak przygotowane udka włożyć do lodówki najlepiej na noc.
Na drugi dzień wyłożyć udka na blachę do pieczenia mięs i piec je w temperaturze 170 stopni przez 70 - 75 minut.
sobota, 4 sierpnia 2012
4 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dla mnie taki typowy, pyszny, sobotni obiad ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
A dla mnie typowy... obiad, który gotuje mi moja mama, kiedy długo mnie nie widzi ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo, uwielbiam pieczone udka jak przyjeżdżam do domu, to zdecydowanie nasza rodzinna klasyka :)
Usuńgościły dziś i mnie na stole :) ulubione mięsko!
OdpowiedzUsuń