- 7 pałek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- ok 500 ml coca coli
Pałki umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Do miski włożyć pałki,
dodać przyprawy i wymieszać pałki. Wlać coca colę, ale tyle aby
całkowicie zakryły pałki. Miskę przykryć pokrywką i wstawić ją do
lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć pałki na blachę
do pieczenia, wlać trochę colowej marynaty i wstawić ja do piekarnika
nagrzanego do 175 stopni na 30 minut a po tym czasie zwiększyć
temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Ciekawe, nigdy nie wykorzystywałam coli w kuchni, a mięsko wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz spróbowałam takiej metody i byłam pozytywnie zaskoczona :)
UsuńJa raz do zeberek ale wymieszalam Cole z ketchup cos wspanialego 😊
UsuńWlasnie robie zobaczymy 😉
OdpowiedzUsuń