środa, 10 października 2012

Colo - pałki

                               Pałki nazwałam coco-pałki bo są marynowane właśnie w coca coli. Mięsko jest z lekką słodką nutką ale pikantne.


  • 7 pałek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 500 ml coca coli
PRZYGOTOWANIE:
Pałki umyć i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Do miski włożyć pałki, dodać przyprawy i wymieszać pałki. Wlać coca colę, ale tyle aby całkowicie zakryły pałki. Miskę przykryć pokrywką i wstawić ją do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć pałki na blachę do pieczenia, wlać trochę colowej marynaty i wstawić ja do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut a po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut.

4 komentarze:

  1. Ciekawe, nigdy nie wykorzystywałam coli w kuchni, a mięsko wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pierwszy raz spróbowałam takiej metody i byłam pozytywnie zaskoczona :)

      Usuń
    2. Ja raz do zeberek ale wymieszalam Cole z ketchup cos wspanialego 😊

      Usuń
  2. Wlasnie robie zobaczymy 😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.