poniedziałek, 1 października 2012

Słoneczka

                      Jeden z moich starszych przepisów. Drożdżowe słoneczka na ciepłą kolację, ale równie dobrze smakują na zimno. W wycinanie słoneczek możemy zaangażować nasze dzieci.


  • Na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 100g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki letniej wody
  • 8 łyżek oleju
  • Na wierzch:
  • 200 g kabanosów drobiowych lub innej cienkiej wędliny
  • 2 cebule
  • 100 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • papryka słodka
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto znów chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, wycinamy duże kółka i na brzegach odcinamy kawałki ciasta kieliszkiem tworząc kształt słoneczka. Słoneczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdy placek kładziemy po kilka plasterków wędliny, trochę cebuli pokrojonej w piórka, posypujemy startym serem, natką i papryką.Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.