- Na ciasto:
- 1 kg mąki
- 100g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki letniej wody
- 8 łyżek oleju
- Na wierzch:
- 200 g kabanosów drobiowych lub innej cienkiej wędliny
- 2 cebule
- 100 g sera żółtego
- natka pietruszki
- papryka słodka
Drożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy
ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto znów chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość
około 0,5 cm, wycinamy duże kółka i na brzegach odcinamy kawałki ciasta
kieliszkiem tworząc kształt słoneczka. Słoneczka układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, na każdy placek kładziemy po kilka
plasterków wędliny, trochę cebuli pokrojonej w piórka, posypujemy
startym serem, natką i papryką.Pieczemy 20 minut w temperaturze 150
stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.