- 4 jajka
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 szk cukru
- 1/2 szk oleju
- 16 g cukru waniliowego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szk mąki
- 4-5 średnich jabłek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki grubego cukru brązowego
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Umyte jajka
wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę.
Dalej ubijając ale już na mniejszych obrotach dodawać po jednej łyżce
śmietany. Następnie gdy połączymy masę jajeczną ze śmietaną wlewać
pomału olej i miksować. Potem dodawać mąkę niewielkimi ilościami i
wymieszać na gładka masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23 x
33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na
ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i poprzecinać cząstki jabłek na
cieńsze paski. Wrzucić jabłka do miski, dodać cukier trzcinowy i mąkę i
wymieszać owoce. Oprószone jabłka ułożyć dowolnie na ciasto a następnie
posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175
stopni przez 35-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i
przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie szybkie i proste ciasta z owocami ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kruszynko i witam, dawno Cię u mnie nie było.
UsuńPozdrawiam :)