Strony

czwartek, 15 listopada 2012

Sałatka w gniazdku

                            Sałatka wcale nie musi być nudnie podana. Ja podałam ją w miseczkach z kapusty pekińskiej, a doprawiłam ją świetnymi młynkami Kotanyi z funkcją podwójnego mielenia. Znowu młynki sprawdziły się w 100 %.


  • 1 główka sałaty dębowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 łyżki sera w kostkach typu feta w ziołach
  • 5 małych liści kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek kiełków brokuła
  • Sos :
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili birds eye do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
PRZYGOTOWANIE:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać lub pociąć na kawałki. Liście kapusty pekińskiej oczyścić z ewentualnych zabrudzeń i opłukać po czym osuszyć. Kukurydzę, fasolę i ser odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo przepłukać. Oliwki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka a koperek porwać na mniejsze gałązki. Składniki na sos dokładnie wymieszać i odstawić na około 5 minut. Sałatę wrzucić do miski, dodać resztę składników oraz sos i wymieszać sałatkę. Gotową sałatką napełniać liście kapusty pekińskiej a na wierzch posypać kiełkami brokuła. Podawać po około pięciu minutach gdy smaki się przegryzą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.