- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej grubo mielonej
- 6 łyżek marynaty teryiaki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Skrzydełka umyć i oczyścić ewentualne nieczystości. Do woreczka
przeznaczonego do żywności włożyć skrzydełka, dodać wszystkie przyprawy.
Woreczek zawiązać i przez chwilę masować zawartość woreczka pokrywając
wszystko przyprawami. Tak przygotowane włożyć do lodówki na co najmniej
godzinę. Po tym czasie odwiązać woreczek i całą zawartość przełożyć na
blachę do pieczenia. Skrzydełka piec w piekarniku nagrzanym do 175
stopni przez 45 minut.
Hej,Ewo,hej:-)
OdpowiedzUsuńSkrzydelka teryiaki sa w sam raz dla mnie:-)
Bardzo fajny przepis,oraz dobor przypraw.Wdroze w kuchenne rytualy na pewno.
U nas jest taki sklepik'zywnosc z calgo swiata'-prowadzony przez dwoch Hindusow.Maja w nim tyle przypraw,ze az sie w glowie kreci.Wielu z nich w ogole nie znalam,ale oni wszystko wyjasniaja,okreslaja smak,'moc'i zastosowanie,wiec sprobowalam tez kilku nowosci.
Dzieki i pozdrawiam-Halinka-
oj chciałabym mieć taki sklepik pod nosem.
UsuńPozdrawiam Halinko :)