- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy ( 16 g )
- 1 szk cukru
- 100 g drożdży
- 1/2 szk oleju
- 1,5 szk mleka
- 50 ml spirytusu
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem i cukrem waniliowym w dużej
misce.
Wlać mleko, olej i wbić jajka.
Wszystko chwilę ubijać trzepaczką.
Następnie wsypać mąkę, dodać spirytus i wyrobić ciasto.
Wyrobione zakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po około 30-40 minutach wyrobić jeszcze raz ciasto.
Wałkować je na placek grubości około 5 mm i wycinać kółka ( ja użyłam
kubka i kieliszka ) większym naczyniem a następnie mniejszym środek.
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, powinno być go
tyle aby oponki swobodnie pływały.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść oponki i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
Na koniec lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Idealne na Tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńi nie tylko :)
UsuńCzy mleko musi być gotowane ? Czy raczej zimne?
OdpowiedzUsuńMleko ma być w temperaturze pokojowej.
UsuńPozdrawiam :)
A tak przy okazji moje panieńskie nazwisko to Brożyna :) Z jakiego regionu Polski Pani pochodzi jeśli wolno spytać ?
UsuńRobiłam oponki wg tego przepisu, wyszły przepyszne, dziś zrobię je jeszcze raz. Dziękuję za wspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńPozdrawiam.