- 2/3 szk zakwasu żytniego
- 50 g świeżych drożdży
- 300 g płatków kukurydzianych
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 l letniej wody
- 5 łyżek roztopionej margaryny
Margarynę stopić i wystudzić. Świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać
zakwas i wymieszać. Wlać wodę i ponownie zamieszać. Następnie wsypać
obie mąki i płatki oraz sól, które należy wcześniej rozdrobnić np.
miksując w rozdrabniaczu. Te składniki wyrobić łyżką drewnianą aż się
połączą i dodać na końcu margarynę i wyrabiać do momentu aż ciasto
zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę zakryć
ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czas wyrastania
ciasta zależy od temperatury otoczenia. Po podwojeniu swojej objętości
ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Foremki do pieczenia
najlepiej keksowe wysmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do
foremek, Naciąć nożem wzorki choć to nie jest konieczne ( miałam
akurat jajko rozmącone więc dodatkowo posmarowałam ciasto jajkiem, ale
nie ma potrzeby ) i ponownie zakryć ściereczką i zostawić aby sobie
spokojnie ciasto wyrosło. Chleby piec w piekarniku nagrzanym do 190-200
stopni i piec 50-60 minut w zależności od piekarnika.
Ten mi sie bardzo podoba, mniam :-)
OdpowiedzUsuń