- 1/2 szk kuskusu
- 1 kabanos dębowy
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 2 małe pomidory
- 1 mała cebula
- 1/2 szk czerwonej fasoli
- 2/3 szk posiekanej kapusty pekińskiej
- 4 łyżki majonezu
- kiełki rzodkiewki
- Do smaku
- sól
- pieprz kolorowy
- czosnek granulowany
- płatki chili
- Dodatkowo :
- woda i sól do kuskusu
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus wsypać do miseczki i zalać go wrzątkiem tak, aby woda lekko
wystawała ponad jego powierzchnię. Posolić go, przemieszać i przykryć
talerzykiem lub pokrywką na kilka minut aż napęcznieje. Gotowy
przemieszać widelcem i wystudzić. Majonez doprawić dość mocno
przyprawami i wymieszać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę a fasolę
odsączyć i wypłukać potem kabanosa pokroić w plasterki. Każdy składnik
umieścić w osobnych naczyniach ( będzie trochę zmywania ). Na dno
szklaneczek ( u mnie 4 ) rozłożyć kuskus, potem kabanosy. Następnie
kłaść ogórki, pomidory i cebulę za każdym razem warstwy lekko
dociskając. Potem nałożyć fasole i kapustę a na koniec dodać majonez i
rozłożyć kiełki rzodkiewki. Sałatkę podawać po około 10 minutach.
fajny pomysł z tymi szklaneczkami :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Co do sałatki to fajny pomysł na podanie sałatki każdemu osobno :)
OdpowiedzUsuń