środa, 23 stycznia 2013

Sałatka warstwowa z kuskusem

                                    A teraz coś do zabawy w kolory. Sałatka warstwowa podana w szklaneczkach. Taka sałatka świetnie się prezentuje także w dużych przeźroczystych miskach. Ale ja tym razem postawiłam na delikatność i podałam tę sałatkę dla każdego osobno.

  • 1/2 szk kuskusu
  • 1 kabanos dębowy
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 2 małe pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szk czerwonej fasoli
  • 2/3 szk posiekanej kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki majonezu
  • kiełki rzodkiewki
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • czosnek granulowany
  • płatki chili
  • Dodatkowo :
  • woda i sól do kuskusu
PRZYGOTOWANIE:
Kuskus wsypać do miseczki i zalać go wrzątkiem tak, aby woda lekko wystawała ponad jego powierzchnię. Posolić go, przemieszać i przykryć talerzykiem lub pokrywką na kilka minut aż napęcznieje. Gotowy przemieszać widelcem i wystudzić. Majonez doprawić dość mocno przyprawami i wymieszać. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę a fasolę odsączyć i wypłukać potem kabanosa pokroić w plasterki. Każdy składnik umieścić w osobnych naczyniach ( będzie trochę zmywania ). Na dno szklaneczek ( u mnie 4 ) rozłożyć kuskus, potem kabanosy. Następnie kłaść ogórki, pomidory i cebulę za każdym razem warstwy lekko dociskając. Potem nałożyć fasole i kapustę a na koniec dodać majonez i rozłożyć kiełki rzodkiewki. Sałatkę podawać po około 10 minutach.


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.