SKŁADNIKI:
- 8 kotletów ze schabu ( bez kości )
- 4-5 jajek ( w zależności od wielkości )
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
- Panierka :
- 200 g płatków kukurydzianych
- 75 g chrupek zbożowych naturalnych z wysokim błonnikiem
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kotlety umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa i posolić. Jajka
rozbełtać z odrobiną soli i pieprzem. Płatki i chrupki zmiksować w
rozdrabniaczu ale tak aby były widoczne kawałki. Zmiksowane składniki
przesypać do miski, dodać bułkę tartą i paprykę i wymieszać mieszankę.
Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtaczać w mące, potem zanurzać w
jajku i panierować w przygotowanej panierce lekko dociskając. Kotlety
smażyć na złoty kolor z obu stron.
Oo ciekawa panierka :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/
Dziękuję. A do Ciebie Dusiu zaglądam, choć nie komentuję :)
Usuń