- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- 15 cm pora ( biała część )
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 400 ml bulionu warzywnego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka curry
- 3 szczypty granulowanego czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć przekroić wzdłuż
na ćwiartki i pokroić na kawałki.. Fasole odsączyć z zalewy na sitko i
przepłukać zimną wodą. Pora pokroić na pół wzdłuż warzywa i pokroić na
półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego fileta i
chwilę podsmażyć ale tylko chwilę, dodać pora i smażyć około 3 minuty.
Następnie dodać cukinię i dalej smażyć kolejne 3 minuty. Potem podlać
wszystko bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości
cukinii. Na koniec wsypać fasolę, wymieszać i zagęścić sos mąką
ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagotować i podawać np. z
makaronem lub ryżem.
Ja uwielbiam kurczaka z orzechami nerkowca. W tajemnicy powiem, że najlepiej robi go mój mąż.;)
OdpowiedzUsuńMyślę jednak, że ten przepis jest również godny polecenia, czuję, że to moje klimaty smakowe. :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
http://kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com/
dziękuję i na pewno zajrzę do Ciebie :)
Usuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńbardzo nie lubię ostrych dań, ale mam w domu łasucha który je bardzo lubi więc od czasu do czasu jestem zmuszona do ich robienia i jedzenia:) Twój pomysł na obiad jest pięknie podany, wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńWiadomo, że to kwestia gustu jakie kto smaki preferuje. Ja lubię ostre dania i pamiętam jak pierwszy raz dodawałam suszone peperoncini. Myślałam że się spalę, tak było ostre, he, he :)
UsuńMusiał być przepyszny:)
OdpowiedzUsuń