- 1 kg mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 70 g świeżych drożdży
- 1 szk letniego mleka 3,2%
- 1,5 szk letniej wody
- 5 łyżek oleju
- 250 g kiełbasy z indyka ( w plastrach )
- 3/4 szk prażonej cebulki
- pestki słonecznika do posypania
- czytaj więcej :
- Tak jak zawsze robię drożdże należy rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Do drożdży wlać wodę, mleko, olej i dodać sól i wymieszać. Plastry wędliny z indyka pokroić w paseczki a potem posiekać. Do płynnych składników wsypać prażoną cebulkę i pokrojoną wędlinę i wymieszać ciasto używając drewnianej łyżki.
Następnie ciasto wyrobić ręką, po czym je oprószyć delikatnie mąką. Ciasto w misce zakryć ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gotowe ciasto znowu wyrobić, podzielić na tyle kawałków ile i jakiej wielkości mają być bułki ( u mnie wyszło 16 ). Każdy kawałek ciasta uformować w rulony i uformować bułki tworząc węzeł lub w inny sposób. Tak przygotowane bułki układać na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułki spryskać wodą i posypać słonecznikiem po czym zostawić bułki do wyrośnięcia. Gdy wyrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni ( mój piekarnik mocno grzeje, dlatego nastawiam na 175 stopni. W przypadku słabego grzania piekarnika temperaturę można zwiększyć do 180-185 stopni ) i piec od 20 do 25 minut. Upieczone bułki oderwać od siebie gdy się skleją i wystudzić. Bułki można jeść z samym masłem ale super smakują z pomidorem i rzeżuchą lub szczypiorkiem.
poniedziałek, 10 czerwca 2013
Bułki z wędliną i prażoną cebulką
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł takich oto bułek. Po upieczeniu ich wystarczy tylko masełko i pomidor i mamy super jedzonko. A nie ma to jak domowe pieczywko, prawda ?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.