wtorek, 25 czerwca 2013

Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne

                          Kiedyś pierogi u mnie były tylko ruskie. Od jakiegoś czasu to się zmieniło i kombinuję z farszami. I muszę przyznać, że nie ma to jak domowe pierogi z pysznym farszem.

  • Ciasto :
  • 350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
  • ok. 3/4 szk gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Farsz :
  • 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 solidna garść szpinaku
  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
  • sól do smakuczytaj więcej :

  • Farsz;
    Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i na tarce do warzyw zetrzeć do masła i podsmażyć, następnie umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do pieczarek i zblanszować go. Karkówkę przesmażoną z cebulą ( zimną ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z porem i dodać do podsmażonych składników. Dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do wystudzenia.

    Ciasto :
    Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkować ale nie zbyt cienko i za pomocą foremki o średnicy 10 cm wycinać kółka.

    Lepienie :
    Na każde kółko nakładać porcje farszu i zlepiać dokładnie pierogi. Źle zlepione będą w czasie gotowania się rozklejać. Pierogi układać na ściereczce a drugą przykryć aby pierogi nie wyschły.

    Gotowanie :
    W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pierogi i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. Pierogi gotować kilka minut od momentu wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać gorące z podsmażoną cebulką. ( Z tej porcji wyszło mi 14 dużych pierogów ).

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pierogi z różnymi farszami. Właśnie wybieram się do lasu. Może znajdę trochę kurek na pierogi z lisiczkami ;) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na kurki wybieram sie w sobotę, ale muszę jechać 80 km bo w moich regionach nie ma kurek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.