- Ciasto :
- 350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
- ok. 3/4 szk gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Farsz :
- 300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 10 cm kawałek pora
- 1 solidna garść szpinaku
- 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
- sól do smakuczytaj więcej :
- Farsz;
Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i na tarce do warzyw zetrzeć do masła i podsmażyć, następnie umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do pieczarek i zblanszować go. Karkówkę przesmażoną z cebulą ( zimną ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z porem i dodać do podsmażonych składników. Dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do wystudzenia.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkować ale nie zbyt cienko i za pomocą foremki o średnicy 10 cm wycinać kółka.
Lepienie :
Na każde kółko nakładać porcje farszu i zlepiać dokładnie pierogi. Źle zlepione będą w czasie gotowania się rozklejać. Pierogi układać na ściereczce a drugą przykryć aby pierogi nie wyschły.
Gotowanie :
W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pierogi i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. Pierogi gotować kilka minut od momentu wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać gorące z podsmażoną cebulką. ( Z tej porcji wyszło mi 14 dużych pierogów ).
wtorek, 25 czerwca 2013
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne
Kiedyś pierogi u mnie były tylko ruskie. Od jakiegoś czasu to się zmieniło i kombinuję z farszami. I muszę przyznać, że nie ma to jak domowe pierogi z pysznym farszem.
6 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię pierogi z różnymi farszami. Właśnie wybieram się do lasu. Może znajdę trochę kurek na pierogi z lisiczkami ;) Mniam!
OdpowiedzUsuńJa na kurki wybieram sie w sobotę, ale muszę jechać 80 km bo w moich regionach nie ma kurek.
Usuńdobry pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justyna :)
Usuńto nadzienie jest świetne!
OdpowiedzUsuńO tak :)
Usuń