- Ciasto na naleśniki
- 2 jajka
- 1 szk wody gazowanej
- 3 szk mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty cukru
- 3 szk mąki pszennej typ 450
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- Farsz
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1/3 blanszowanego brokuła
- 100 g sera feta
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1/3 kostki masła
- Dodatkowo
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
- 3 duże jajka
- 50 ml mleka
- sól
Naleśniki :
Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
Farsz :
Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Krokiety :
Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety. Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
Składniki ciasta dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Na gorącą patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron. Po usmażeniu kłaść jeden na drugi.
Farsz :
Pieczarki oczyścić. Na patelni roztopić masło. Pieczarki, cukinię i brokuła zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę po czym także wrzucić na patelnię i dalej smażyć. Szpinak umyć, osuszyć, posiekać i dodać do składników na patelni. Następnie po około minucie wyłączyć ogień pod patelnią i zetrzeć fetę, dodać przyprawy do smaku i wymieszać farsz.
Krokiety :
Na każdy naleśnik nakładać po porcji farszu, rozsmarować po naleśniku zostawiając dookoła miejsce bez farszu i zwijać dowolnie krokiety. Tak przygotowane krokiety maczać w jajku rozmąconym z mlekiem i odrobiną soli a następnie panierować w bułce tartej. Na patelnie wlać olej, rozgrzać go i smażyć na nim krokiety na złoty kolor. Podawać na gorąco, można podać do krokietów czerwony barszczyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.