- 3 udka z kurczaka ( duże )
- 1 duża marchewka
- 1 duża czerwona cebula
- 200 g sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- chili do smaku
- słodka papryka ( do posypania )czytaj dalej :
- Udka umyć, zdjąć z nich skórę ale do końcówki kostki i w tym miejscu kostkę odciąć. Resztę mięsa wytrybować a kości zostawić do ugotowania np. wywaru na zupę. Cebulę i marchew obrać i umyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić mięso z udek, marchew, cebulę oraz fetę na grubym sicie.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą oraz przyprawy i wyrobić masę. Przygotowaną masą napełniać ciasno powstałe po usunięciu mięsa i kości woreczki ze skóry z końcówką kostki. Nadmiar skóry zawinąć i gotowe udka układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną lub masłem. Udka posypać słodka papryką. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 170 stopni a czas na 70 minut. Po upływie 50 minut zdjąć pokrywę naczynia i dalej udka piec do zrumienienia się skórki do końca ustawionego czasu. Po upieczeniu wyjąć udka z naczynia i zostawić na około 5 minut. Potem można już udka pokroić na kawałki aby ładnie się prezentowały na talerzu. Takie udka podawać np. z ziemniakami i mizerią.
środa, 17 lipca 2013
Udka faszerowane
3 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne:) apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNie umiem tak, to trudne bardzo jest wyjąć te kosteczki. I takim sposobem takie faszerowane udka jem zawsze u kogoś :)
OdpowiedzUsuńKasiu z samych udek bardzo łatwo się wyjmuje, tym bardziej, że końcówkę zostawiamy :)
Usuń