- 1 duże udko z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 50 g mozzarelli w bloku
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 100 g cukinii
- 1 garść świeżego szpinaku
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- dodatkowo :
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Udko umyć i wytrybować ( skórę i kość można zużyć do zupy ). Marchew i
cebule obrać a potem umyć. Wytrybowane mięso z udka zmielić w maszynce
do mięsa na grubym sitku razem z cebulą, mozzarellą i marchewką do
miski. Do zmielonych składników zetrzeć o tarce o grubych oczkach
cukinię i posiekać szpinak , który także dodać do miski. Następnie dodać
przyprawy, jajko i bułkę tartą i wymieszać masę. Formować kotlety,
panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoto brązowy kolor z obu
stron. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z dowolnymi dodatkami na gorąco.
fajny pomysł, podoba mi się, chyba go wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są pyszne :)
Usuń