środa, 3 lipca 2013

Łopatka w pięć minut

                        Domowe, pyszne mięsko. Nic dodać, nić ująć. Polecam ten sposób na proste przygotowanie domowych mięs do pieczywa.

  • 1,3 łopatki wieprzowej bez kości
  • Zalewa :
  • 2,5 l wody
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych płatków papryki
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 łyżka majerankuczytaj więcej :

  • To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut, po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się, że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).

6 komentarzy:

  1. słyszałam o tym przepisie i bardzo chętnie go wypróbuje bo ma same pozytywne opinie

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsko jest smaczne, robiłam też inne z inną marynatą :)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis :) Wypróbowałam i bardzo nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zachęcam do dalszego próbowania.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja robiłam szynkę i karczek,spróbuję łopatki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.