- 1,3 łopatki wieprzowej bez kości
- Zalewa :
- 2,5 l wody
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych płatków papryki
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren jałowca
- 1 łyżka majerankuczytaj więcej :
- To mięso najlepiej zacząć robić pod wieczór. Cebulę i czosnek obrać, umyć i cebulę przekroić na 4 części. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę. Tak przygotowaną zagotować i zostawić do wystudzenia. Gdy zalewa będzie chłodna włożyć mięso do zalewy i doprowadzić całość do wrzenia. Łopatkę gotować 5 minut, po czym zostawić mięso pod przykryciem w garnku i zostawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na noc. Rano wszystko ponownie doprowadzić do wrzenia i znowu gotować 5 minut. I tak samo jak poprzedniego dnia zostawić po gotowaniu mięso w zalewie do wystudzenia. Gdy będzie zimne wyjąć z zalewy i kroić w plastry. Łopatkę podawać zamiast wędlin z pieczywem. ( Takim sposobem można przygotować inne rodzaje mięsa. Jeżeli użyjemy większego kawałka mięsa może okazać się, że czynność gotowania trzeba będzie powtórzyć jeszcze raz ).
środa, 3 lipca 2013
Łopatka w pięć minut
Domowe, pyszne mięsko. Nic dodać, nić ująć. Polecam ten sposób na proste przygotowanie domowych mięs do pieczywa.
6 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
słyszałam o tym przepisie i bardzo chętnie go wypróbuje bo ma same pozytywne opinie
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Mięsko jest smaczne, robiłam też inne z inną marynatą :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Wypróbowałam i bardzo nam smakował :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam do dalszego próbowania.
UsuńPozdrawiam :)
Ja robiłam szynkę i karczek,spróbuję łopatki.
OdpowiedzUsuń