- 200 g margaryny ( Kasia lub inna do pieczenia )
- 250 g mąki tortowej
- 1/4 szk białego cukru
- 1/4 szk brązowego cukru Derimara
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Kruszonka :
- 200 g mąki tortowej
- 70 g brązowego cukru Derimara
- 30 g białego cukru
- 100 g margaryny
- Dodatkowo :
- 500 g czereśni
- 1 łyżka mąki
- cukier puder
Składniki kruszonki połączyć, zbić w kulę i włożyć do lodówki. Miękką
margarynę utrzeć na puch z obydwoma cukrami. Następnie dodawać po jednym
jajku nadal ucierając. Potem dodać mąkę zmieszaną i przesianą z
proszkiem do pieczenia, wyrobić ciasto i wyłożyć na blachę o wymiarach
23 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Czereśnie umyte i wydrylowane
obtoczyć w mące i ułożyć na cieście. Wyjąć z lodówki kruszonkę i
rozprowadzić ją na owocach. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika
nagrzanego do 175 -180 stopni i piec 45 minut. Upieczone i przestudzone
ciasto posypać cukrem pudrem.
pyszne:) takie ciasta są najlepsze latem, z pysznymi owocami:)
OdpowiedzUsuńTak, szybkie i smaczne :)
Usuń