- 4 jajka ( rozmiar M )
- 500 g serka twarogowego waniliowego w wiaderku
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 budyń waniliowy ( 40 g )
- 1/2 szk cukru
- herbatniki typu petitiki
- cukier puder do posypania
- 350 g czereśni + kilka do dekoracji
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki
wysmarować masłem lub margaryną. Czereśnie umyć, wydrylować i oprószyć
mąką. Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić aż się cukier rozpuści.
Następnie dodać ser, budyń i jogurt i dokładnie wymieszać masę. Gotową
masę wylać na ciastka a potem rozłożyć czereśnie. Do blachy z
wyposażenia kuchenki wstawić inną a w nią wstawić tortownicę z masą
sernikową. Do blachy z piekarnika wlać wodę ( sernik będzie się piekł w
kąpieli wodnej ). Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec dalsze 30
minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i
sernik zostawić do wystudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy na talerz i
wstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik przed krojeniem oprószyć
cukrem pudrem i udekorować odłożonymi czereśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.