Strony

wtorek, 9 lipca 2013

Torcik z masą budyniową i czekoladą

                            Ciasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.

  • Biszkopt :
  • 5 jajek ( rozmiar L )
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • Masa :
  • 3 budynie śmietankowe ( po 40 g )
  • 1 l mleka 3,2%
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szk cukru
  • Dodatkowo :
  • 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )
  • 50 g masła
  • kolorowa posypka do ciast
  • dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu
  • 330 g dżemu wiśniowegoczytaj dalej :

  • Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Potem dodać mąkę i także bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni prze 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić a całkiem zimny przekroić na trzy krążki. 

    Masa : Mleko wlać do garnka zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Mleko w garnku zagotować i wlać rozmieszany budyń z resztą mleka i cukrem i energicznie mieszając ugotować budyń i wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je a następnie nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu i wymieszać gładką masę. 

    Przełożenie : Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączy do i posmarować 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżem wyłożyć 1/2 masy i rozsmarować ją po krążku. Przykryć drugi krążek i znowu nasączyć. Czynność smarowania dżemem i masą powtórzyć. Ostatni krążek także nasączyć i zakryć nim masę. Tort odstawić i zrobić polewę. Polewa : W rondelu roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Na maleńkim ogniu czekoladę rozpuścić i mieszać około minuty. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać dowolnie posypką. Gdy czekolada wystygnie wstawić tort do lodówki na kilka godzin.

7 komentarzy:

  1. Pyszny tort! Dużo kremu, tak lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały torcik, jak zwykle u Ciebie :)
    Szkoda Ewuniu, że jesteś tak daleko, poprosiłabym Cię o upieczenie tortu na sobotę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko przecież twoje torciki też są super i bardzo smaczne. Ale gdybyś chciała nie ma problemu po za tym jednym - odległością niestety.

      Usuń
  3. uwielbiam taki torcik :) prosty i w sumie klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.