- Biszkopt :
- 5 jajek ( rozmiar L )
- 5 łyżek mąki pszennej typ 500
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- Masa :
- 3 budynie śmietankowe ( po 40 g )
- 1 l mleka 3,2%
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szk cukru
- Dodatkowo :
- 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g )
- 50 g masła
- kolorowa posypka do ciast
- dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu
- 330 g dżemu wiśniowegoczytaj dalej :
- Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Potem dodać mąkę i także bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 150 stopni prze 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić a całkiem zimny przekroić na trzy krążki.Masa : Mleko wlać do garnka zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Mleko w garnku zagotować i wlać rozmieszany budyń z resztą mleka i cukrem i energicznie mieszając ugotować budyń i wystudzić. Do miski włożyć miękkie masło i utrzeć je a następnie nadal ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu i wymieszać gładką masę.Przełożenie : Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, nasączy do i posmarować 1/2 dżemu wiśniowego. Na dżem wyłożyć 1/2 masy i rozsmarować ją po krążku. Przykryć drugi krążek i znowu nasączyć. Czynność smarowania dżemem i masą powtórzyć. Ostatni krążek także nasączyć i zakryć nim masę. Tort odstawić i zrobić polewę. Polewa : W rondelu roztopić masło i wrzucić połamaną czekoladę. Na maleńkim ogniu czekoladę rozpuścić i mieszać około minuty. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać dowolnie posypką. Gdy czekolada wystygnie wstawić tort do lodówki na kilka godzin.
wtorek, 9 lipca 2013
Torcik z masą budyniową i czekoladą
Ciasta biszkoptowe przekładane masą są najlepsze i proste do przygotowania. A jednocześnie bardzo smaczne. Ten torcik jest częstym gościem na naszym stole.
7 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszny tort! Dużo kremu, tak lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńA ja dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńWspaniały torcik, jak zwykle u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda Ewuniu, że jesteś tak daleko, poprosiłabym Cię o upieczenie tortu na sobotę :(
Edytko przecież twoje torciki też są super i bardzo smaczne. Ale gdybyś chciała nie ma problemu po za tym jednym - odległością niestety.
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki torcik :) prosty i w sumie klasyczny :)
OdpowiedzUsuńTak, jest prosty i smaczny :) No i klasyczny :)
Usuń