rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 50 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 125 margaryny Kasia ( miękkiej )
- ok. 3/4 szk letniego mleka
- 3 jajka
- 1 szczypta cukru
- 500 g wieloowocowej marmolady
- Lukier :
- cukier puder
- sok z cytryny
- pomarańczowy barwnik spożywczy
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże
rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego
mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do
miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę
pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego
mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi
wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne
dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto rozpłaszczyć na blacie,
rozwałkować na kształt prostokąta i oprószyć mąką. Na ciasto rozsmarować
marmoladę i zwinąć w roladę. Tortownicę o średnicy wyłożyć na dnie
papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Roladę przekroić na 7
kawałków i ułożyć w blasze. Posmarować mlekiem i zostawić do
podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić
zegar na 50 minut a temperaturę na 170 stopni. Po upływie 25 minut
zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do końca czasu. Drożdżówkę
po upieczeniu wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.