rozwiń i czytaj przepis :
Farsz :
600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 saszetki kaszy jęczmiennej ( 2 x po 100 g )
2 cebule
3 garście suszonych grzybów
1 szk groszku konserwowego
1 szk marchewki konserwowej
do smaku :
sól
ognista mieszanka przypraw Kamis
pieprz
czosnek granulowany
kilka łyżek oleju
Naleśniki :
3 szk mleka
1 szk oranżady
2 szk wody
3 jajka
5 szk mąki pszennej typ 500
1/5 szk oleju
do smaku :
sól
600 g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 saszetki kaszy jęczmiennej ( 2 x po 100 g )
2 cebule
3 garście suszonych grzybów
1 szk groszku konserwowego
1 szk marchewki konserwowej
do smaku :
sól
ognista mieszanka przypraw Kamis
pieprz
czosnek granulowany
kilka łyżek oleju
Naleśniki :
3 szk mleka
1 szk oranżady
2 szk wody
3 jajka
5 szk mąki pszennej typ 500
1/5 szk oleju
do smaku :
sól
kurkuma Kamis
curry indyjskie kamis
Pozostałe dodatki :
jajka
sól
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Farsz :
Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski.
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę.
Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze.
Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.
Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie.
Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem.
Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz.
Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać.
W razie potrzeby doprawić.
Naleśniki :
Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać.
Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać.
Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut.
Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni.
Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu.
Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zwijać krokiety w rulony, panierować w bułce tartej, zanurzać w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej lekko spłaszczając.
Krokiety smażyć z obu stron na rumiany kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać np. z czerwonym barszczykiem z czerwonym barszczykiem na gorąco.
curry indyjskie kamis
Pozostałe dodatki :
jajka
sól
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Farsz :
Grzyby zalać wodą i namoczyć, ugotować, wystudzić i odcedzić.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć z wody, wyjąć z woreczków i przełożyć do miski.
Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości lekko soląc wodę.
Po ugotowaniu mięso wystudzić ale w wywarze.
Cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.
Groszek i marchewkę odsączyć z zalewy na sicie.
Przygotować miskę na farsz i maszynkę do mięsa z grubym sitkiem.
Wyjąć mięso z wywaru i zmielić razem z grzybami, dodać pozostałe podsmażoną cebulę, kaszę i przyprawy i wymieszać farsz.
Następnie dodać marchew i groszek i delikatnie wymieszać.
W razie potrzeby doprawić.
Naleśniki :
Do dużej miski wlać płynne składniki, wbić jajka i wymieszać.
Mąkę wsypywać porcjami i miksować mikserem aż ciasto będzie gładkie, dodać sól, kurkumę i curry i wymieszać.
Dolać olej, wymieszać i ciasto odstawić na kilkanaście minut.
Potem nalewać porcje ciasta na patelnię do naleśników i robiąc okrężne ruchy rozprowadzić ciasto po patelni.
Smażyć naleśniki z obu stron a potem kłaść je piętrowo na talerzu.
Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zwijać krokiety w rulony, panierować w bułce tartej, zanurzać w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej lekko spłaszczając.
Krokiety smażyć z obu stron na rumiany kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać np. z czerwonym barszczykiem z czerwonym barszczykiem na gorąco.
świetnie wyglądają:) pycha:d
OdpowiedzUsuńOł joł,mniami :)
OdpowiedzUsuń