poniedziałek, 24 lutego 2014

Pieczone uda na ziemniakach


rozwiń i czytaj przepis :

  • 3 całe uda z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka przyprawy Małgosi (Przyprawa zawiera między innymi : kminek, gorczyca, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, ziele angielskie, marchew, czosnek, sól, cukier, majeranek, cebula, lubczyk,)
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Udka umyć, osuszyć i oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę obrać i pokroić, marchew w plastry a cebulę w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wsypać do dużej miski, dodać koper i przyprawy i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Do naczynia przełożyć ziemniaki, na górze ułożyć udka, przykryć pokrywką i wstawić naczynie do piekarnika. Termostat nastawić na 190 stopni a czas 90 minut. Po upływie czasu danie jest gotowe do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.