rozwiń i czytaj przepis :
- 4 udka z kurczaka ( ćwiartki )
- 1 szk blanszowanych kurek
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała cebula
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 250 ml śmietany 18 %
- 1,5 szk bulionu ( rosół )
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Udka
dobrze umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać kilka
łyżek oleju, ułożyć udka i podsmażyć z obu stron. Następnie dodać
pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć. Po chwili podlać bulionem,
dodać sól i pieprz i dusić pod przykryciem prawie do miękkości udek. Gdy
będą prawie miękkie, dodać kurki oraz posiekany koperek i dusić już do
miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią powstały sos,
zagotować. Podawać np. z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.