rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kość z karkówki ( 350 g )
- 1 warkocz ze schabu ( 350 g )
- 3 l wody
- 500 g kapusty młodej
- 1 szk zielonego groszku
- 500 g ziemniaków
- 4 młode marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 ml słodkiej 18% śmietanki
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- kucharek w płynie do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa (
marchew, seler, pietruszkę, i ziemniaki ) obrać, umyć i pokroić w
kostkę, każdy rodzaj osobno. Groszek wydrążyć z łupinek a kapustę
pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, włożyć umytą kość i warkocz i
gotować prawie do miękkości, zdejmując burzyny. Potem dodać seler i
pietruszkę i gotować około 5 minut. Następnie dodać marchew i ziemniaki
oraz groszek i kapustę a także przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Na koniec wsypać posiekany koperek i natkę. Śmietanę wlać do naczynia i
dolewając zupę zahartować ją a następnie wlać do garnka z zupą.
Wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń